Gp, radikalism och att sälja ut

“Falsk radikalism i musiken” heter en ledarkrönika i Göteborgsposten skriven av Adam Cwejman (GP 20150808). I stort går den ut på att allt för många svenska musiker uttrycker samhällskritik, men att det i själva verket är konformitet då åsikterna som förs fram endast är för det goda och mot det onda, vilket alla ställer upp på. Musikerna sparkar således upp öppna dörrar. Slutsatsen är den gamla vanliga reaktionära; det enda radikala vore att inte ta ställning alls.

Den första invändningen är att det faktiskt inte är så många som uttalar sig särskilt mycket om nånting som kan skrämma bort publik/köpare/företagare.

Den andra är att det finns inte några öppna dörrar, de är samtliga stängda. Det goda samhället är en illusion, den patriarkala diskrimineringen regerar.

Den tredje är att alla inte alls håller med om vad som benämnts som samhällskritik, för det goda och mot det onda. Cwejman tex, vill jaga bort tiggare med ett förbud, med polis alltså. De “radikala” ser inte ett tiggeriförbud som ens en dellösning på fattigdom. Cwejman vill vidare  prata volymer i flyktingmottagandet, istället för att låta det bestämmas av skyddsbehov, som de “radikala” vill. Det onda och goda är relativt, snällt sagt.

Vilka är då de “radikala”? Jo, de som Gp och övrig liberal press väljer att utnämna till det. Cwejman skuggboxas således med sig själv. Ett exempel är Bråvalla-debaclet. Zara Larsson surar över dålig speltid och slänger fram standard feministkritik, vilket kan göras i princip vid alla tillställningar året runt i vårt avlånga land: jämställdheten är satt på undantag. Det föder givetvis reaktioner från vita förolämpade män vilka till svar producerar helt vettlösa mängder kvinnohat som de skickar åt Larssons håll och alla andra som har fräckheten att ställa upp på hennes kritik. Det får i sin tur Dennis Lyxzen i Refused, som även de spelar på Bråvalla (fyra medelålders män på mycket bra speltid) att mellan två låtar säga: “Krossa patriarkatet.” Det kan lätt tänkas att den tyske kapitalisten på Scorpio till detta tänkte nåt i stil med: Ok, men om det inte passar, vad gör du då här? Om han dock tänkt vidare skulle han snart kommit fram till att det inte var särskilt besynnerligt alls då Refused jobbar åt två företag: Luger och Epitaph som har väldigt lite att göra med jämställdhet,och mer kan ses som avspeglingar av samhället i stort. Lyxzen är en av de “radikala” som Cwejman refererar till.

Cwejmans påstående om”falsk radikalism” som enbart konformitet är dock helt korrekt, men inte som Cwejman för fram den. På sätt och vis raka motsatsen faktiskt. För det gäller när nån säljer ut. Ta exemplet Anti-Flag, ett nordamerikanskt poppunkband med de standardsamhällskritiska sloganen som en dag börjar jobba för ett kapitalistiskt bolag för att som de som de sa hade “been crying in the wilderness for too long”. De ville nå ut med sitt budskap till en större publik. Fast att budskapet nu givetvis ekade tomt. Och att vad som hände var att de började spela på andra större ställen med en större och köpstarkare publik, bara en del av den tidigare publiken följde med på deras klassresa. Med andra ord, de bytte ut publiken, tack för kaffet. Med lite grövre ord, de pissade på scenen. Och vem var då den nya publiken? Jo, det var i princip desamma som kollade Nickelback. Ja, Anti-Flag pratar skit om Nickelback. Det bryr sig inte deras publik om. De gillar vad än de multinationella företagen vill att de ska gilla (Det ligger inte nån värdering i det sista påståendet. De flesta av oss har nog med att överleva, så att bara svälja lite lättsam underhållning som vi blir serverade vare sig kan eller bör fördömas). Således står Cwejmanm och de “falska radikala” inte tvärt emot varandra, som Cwejman utmålar det som, utan förenade.

I dagarna spelar Bad Religion i Sverige . Ingen ska bli förvånad om Cwejman då står på KB, diggar musiken och ler belåtet för sig själv.

http://www.gp.se nyheter /ledare/ledarkronika/1.2797159–falsk-radikalism-i-musiken-

Dennis sparkar upp öppna dörrar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s